Certificaat voor werken op hoogte: wat u moet weten

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Werken op hoogte brengt aanzienlijke risico’s met zich mee en vereist daarom specifieke deskundigheid en voorzorgsmaatregelen. Om deze reden is het verstandig om een certificaat voor het werken op hoogte te behalen. Dit certificaat toont aan dat de houder de nodige training heeft ondergaan en bekwaam is in het veilig uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Het zorgt ervoor dat men bewust is van de risico’s en weet hoe deze te minimaliseren. Zowel werkgevers als werknemers moeten ervoor zorgen dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen worden getroffen en dat het personeel de juiste training heeft ontvangen om dit certificaat te verkrijgen.

Waarom mag je niet zomaar werken op hoogte? 

De reden dat je niet zomaar op hoogte mag werken, ligt in de aanzienlijke risico’s die dergelijk werk met zich meebrengt. Werken op hoogte is nog steeds een van de grootste oorzaken van arbeidsongevallen. De risico’s variëren van vallen van hoogte, het vallen van voorwerpen tot aan blessures door het gebruik van ongeschikte of onveilige apparatuur. De gevolgen van deze risico’s kunnen ernstig zijn, variërend van lichte verwondingen tot fatale ongevallen of langdurige gezondheidsproblemen. Daarom is het cruciaal dat er strikte veiligheidsvoorschriften en trainingen zijn, inclusief het behalen van een certificaat voor werken op hoogte, om zo de veiligheid van werknemers te garanderen en het risico op ongevallen te verminderen.

Wanneer werk je op hoogte?

Er bestaat vaak onduidelijkheid over wanneer er precies sprake is van werken op hoogte. Volgens algemene veiligheidsrichtlijnen wordt er van uitgegaan dat werkzaamheden op hoogte plaatsvinden wanneer men werkt op een hoogte van 2,5 meter of meer boven het vaste oppervlak. Het is belangrijk om te weten dat deze definitie een richtlijn is en dat ook bij lagere hoogtes voorzichtigheid geboden kan zijn, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en de potentiële risico’s.

Valbeveiliging training 

Valbeveiliging training is een essentieel programma dat is ontworpen om werknemers te onderwijzen over de belangrijkheid van valbeveiliging en het veilig werken op hoogte. Door middel van deze training leren werknemers over de risico’s, de juiste voorbereiding, en het gebruik van valbeveiligingsapparatuur, zoals lijnbeveiliging, om zodoende de veiligheid te maximaliseren en het aantal ongevallen te verminderen. 

Wat leer je tijdens een valbeveiliging training? 

Tijdens een valbeveiliging training leer je zowel de theoretische als praktische aspecten van valbeveiliging. Dit omvat basisprincipes van valbeveiliging, risicoanalyse en preventie, het gebruik en de inspectie van valbeveiligingsapparatuur, noodprocedures, en reddingstechnieken. Na de training beschik je over de kennis en vaardigheden om valincidenten te voorkomen en adequaat te reageren in geval van een noodsituatie. Bovendien ontvang je een certificaat als bewijs van je bekwaamheid en kennis op het gebied van valbeveiliging.

Hoogwerker certificaat 

Het volgen van een hoogwerker cursus biedt vele voordelen. Zo leer je hoe je een hoogwerker veilig kunt bedienen, wat van groot belang is voor de veiligheid op de werkvloer. Dit certificaat is een essentiële vereiste voor iedereen die op een hoogwerker gaat werken, en laat zien dat de werknemer over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om veilig te kunnen werken

Wat leer je tijdens de hoogwerker cursus? 

De cursus bestaat uit zowel een theorie- als praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte worden onderwerpen behandeld zoals veiligheid volgens AI 14 en de Arbowet, typen en modellen van hoogwerkers, inspectie voor gebruik, veiligheidseisen met betrekking tot het gebruik en de selectievolgorde van verschillende hoogwerkers. Het praktijkgedeelte omvat bewustwording van gevaren en risico’s, bewegingen van het hefvlak, visuele inspectie van de hoogwerker, functietesten, praktijkoefeningen, en uitvoering van afhankelijke oefeningen. De cursus wordt afgesloten met een hoogwerker examen. Bij succesvolle afronding ontvangt de cursist een hoogwerker certificaat, als bewijs van de opgedane kennis en vaardigheden.

Is een hoogwerker certificaat verplicht? 

Hoewel het niet expliciet door de wet verplicht is gesteld om een hoogwerker certificaat te bezitten, stelt de Arbowetgeving wel dat bedieners van voertuigen en hulpmiddelen te allen tijde moeten kunnen aantonen dat zij capabel en bevoegd zijn om deze voertuigen en hulpmiddelen veilig te bedienen. Het behalen van een hoogwerker certificaat is daarom niet verplicht, maar wel een goede manier om aan deze eis te voldoen en te laten zien dat men de nodige kennis en vaardigheden bezit.

Hoe lang is het certificaat werken op hoogte geldig? 

Het hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig. Na deze periode is het noodzakelijk om een herhalingscursus te volgen om het certificaat te vernieuwen. Het hoogwerker examen kan in verschillende categorieën worden afgelegd, waaronder:

Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers.

Categorie 1B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis, spinhoogwerkers met stempels.

Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticale liften.

Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.

Zijn er naast het certificaat nog andere dingen nodig om op hoogte te mogen werken? 

Naast het behalen van een certificaat zijn er nog andere belangrijke voorwaarden om veilig op hoogte te kunnen werken:

  • Er mag alleen op hoogte gewerkt worden met deugdelijk en goedgekeurd materiaal.
  • Het gebruikte materiaal moet veilig zijn.
  • Risico’s moeten vooraf goed ingeschat kunnen worden.
  • Werk altijd met zijn tweeën 
  • Let ook goed op bij lichtkoepels. Dit wordt nogal eens vergeten. 

Een valbeveiliging certificaat halen? Gevaco adviseert!

Het behalen van een certificaat werken op hoogte is dus erg verstandig. Bij Gevaco adviseren wij de training dan ook altijd! Heeft u hier begeleiding bij nodig? Neem dan contact met ons op voor het beste advies of vraag onze toolbox aan.

Wat zeggen anderen over Gevaco?

Helaas konden de installaties in onze fabriek niet veilig worden onderhouden vanwege alle gevaren. Er was bijvoorbeeld niet alleen gevaar voor vallen van de dakrand, maar ook door alle dakramen die op het dak zitten. Dankzij de installatie van Kee Guard & Kee Dome kunnen we nu overal veilig werken

Vrumona -

We liepen tegen het probleem aan dat er geen looproute op onze daken waren, waardoor wij hier niet veilig konden werken. Gevaco heeft toen een Kee Walk systeem geïnstalleerd, waardoor wij nu weer veilig over de daken kunnen lopen. Hierdoor kunnen wij onze zonnepanelen goed onderhouden! Omdat de levering op maat werd gemaakt voordat alles op het dak kwam, was de installatie snel en eenvoudig. Top service!

Patina -
review bg