Wanneer is een kooiladder verplicht? Wet- en regelgeving

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Wanneer u op hoogte werkt, zijn trappen of ladders bijna altijd een vereiste. Deze trappen en ladders moeten aan veiligheidseisen voldoen om veiligheid te waarborgen. Zo is een kooi om de ladder verplicht bij een ladder van 2,5 meter of hoger. De kans op vallen wordt hierdoor aanzienlijk kleiner en mensen hebben een veiliger gevoel op de ladder. Kooiladders zijn altijd gemaakt van robuust gegalvaniseerd staal of aluminium. Hierdoor hebben kooiladders een lange levensduur en zorgen voor een veilige toegang tot onder andere daken, industriële installaties en het onderhoud van hoge gebouwen. 

Waar bestaat een kooiladder uit? 

Een kooiladder bestaat uit verschillende attributen: 

 • Ladder
 • Kooi
 • Rustbordes (dit is afhankelijk van de hoogte van de ladder) 
 • Opstap- en afstapplaats
 • Opstapbordes
 • Bevestiging
 • Afsluiting van de toegang (optioneel) 
 • Aansluitpunt bliksembeveiliging 

Wat is een kooiladder? 

Een kooiladder, ook wel kooitrap of veiligheidsladder is een verticale ladder, met een beschermende kooi rondom. De toepassing kan voor verschillende dingen gebruikt worden: toegang tot hoge constructies in fabrieken, brandtrap in gebouwen of simpelweg toegang tot daken. Een kooiladder heeft een verticale structuur, met een beschermende kooi die voor veel veiligheid zorgt. Zo wordt de kans op vallen zeer beperkt door de kooi, voelen mensen zich veilig op de ladder door de ondersteuning van de kooi en is de kooi bestemd tegen zware weersomstandigheden. Ook kunnen lange kooiladders uitgerust zijn met rust platforms. Hierdoor kunnen gebruikers pauzeren of uitrusten tijdens het klimmen, wat de veiligheid voor langdurig gebruik van de ladder verhoogt. Veiligheid op uw dak is essentieel, met een kooiladder wordt deze veiligheid verhoogd. Zorg wel dat u er rekening mee houdt dat andere dakbeveiliging, zoals randbeveiliging, ook van hoge kwaliteit is. 

Zaken waar u rekening mee moet houden: wet- en regelgeving 

Alle kooiladders moeten voldoen aan de NEN-EN-ISO 14122-4 norm. Deze wet beschrijft waar een kooiladder en de omgeving waar de kooiladder is geplaatst aan moet voldoen. Naast dat een kooi verplicht is vanaf een trap van 2.5 meter, zijn er dus andere dingen waar u rekening mee moet houden omtrent de kooiladder. 

 • Een vaste ladder moet een kooi hebben die 2,2 tot 3 meter vanaf de grond begint. Dit maakt het veilig om de kooiladder te beklimmen zonder het hoofd te stoten.
 • Het is van belang dat de kooi minstens 1.1 meter boven het dak uitsteekt, wanneer dit niet het geval is moeten gebruikers zich optrekken aan het dak, en dit is niet veilig. 
 • Leuningen aan de zijkant van de kooiladder moeten minstens 1.5 meter doorlopen.
 • Tot slot moet de kooiladder aan de bovenkant afgesloten zijn met een zelfsluitend veiligheidspoortje, zodat niemand per ongeluk in de kooiladder valt. 

Naast permanente valbeveiliging bieden wij ook collectieve valbeveiliging aan, kijk hiervoor op onze pagina over collectieve valbeveiliging

Afsluitbare kooiladder

Wanneer uw kooiladder op of vlak boven de grond begint is het aan te raden om de onderkant van de ladder af te sluiten met een hek. Zo voorkomt u dat onbevoegden toegang hebben tot de ladder. Om deze reden beginnen kooiladders aan de onderkant vaak op 2.5-3 meter hoogte. Tip: wanneer uw kooiladder op deze hoogte begint, zorg dan dat er geen extra vaste ladder onder de kooiladder staat, zo is de kooiladder alleen toegankelijk met een extra hulpmiddel en voorkomt u dat onbevoegden de trap betreden. Kooiladders zijn een vorm van permanente valbeveiliging

De kooiladders van Gevaco

Kooiladders zijn dus volgens de NEN-EN-ISO 14122-4 norm verplicht vanaf een ladder van 2.5 meter of hoger. Ze bieden veel veiligheid en zekerheid, waardoor iedereen met een gerust hart de hoogte in klimt. Gevaco biedt kooiladders van de hoogste kwaliteit aan die allemaal voldoen aan de NEN-EN-ISO 14122-4 norm. Bent u geïnteresseerd in een kooiladder van Gevaco? Dan kunt u hier contact met ons opnemen.

Wat zeggen anderen over Gevaco?

Helaas konden de installaties in onze fabriek niet veilig worden onderhouden vanwege alle gevaren. Er was bijvoorbeeld niet alleen gevaar voor vallen van de dakrand, maar ook door alle dakramen die op het dak zitten. Dankzij de installatie van Kee Guard & Kee Dome kunnen we nu overal veilig werken

Vrumona -

We liepen tegen het probleem aan dat er geen looproute op onze daken waren, waardoor wij hier niet veilig konden werken. Gevaco heeft toen een Kee Walk systeem geïnstalleerd, waardoor wij nu weer veilig over de daken kunnen lopen. Hierdoor kunnen wij onze zonnepanelen goed onderhouden! Omdat de levering op maat werd gemaakt voordat alles op het dak kwam, was de installatie snel en eenvoudig. Top service!

Patina -
review bg