Valbeveiliging dak

Werkzaamheden op hoogte brengen een risico met zich mee en daarom is goede valbeveiliging noodzakelijk bij het werken op daken. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw werknemers. Heeft u onvoldoende gedaan aan valbeveiliging op het dak en er gaat iets mis, dan bent u aansprakelijk.

Valbescherming op het dak garandeert een veilige werkomgeving, zodat u en uw werknemers zonder zorgen op hoogte kunnen werken. Valbeveiliging dak kan voor veel verschillende situaties een uitkomst zijn. Wat het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type dak en de frequentie van de werkzaamheden op hoogte.

Offerte aanvragen
  • Conform NEN EN 795, klasse E en ISO 14567
  • CE-gecertificeerd volgens de PBM-richtlijn
  • Thermisch verzinkt conform EN ISO 1461

Wat houdt valbeveiliging op een dak in?

Valbeveiliging op een dak voorkomt dat personen van het dak vallen en/of zorgt ervoor dat de vrijgekomen krachten van een val op een veilige manier opgevangen worden.

Wanneer personen toegang hebben tot het dak of wanneer er gewerkt wordt op hoogte, is de installatie van valbescherming wettelijk verplicht. Bij werkzaamheden op het dak kunt u bijvoorbeeld denken aan reparaties van het dak en het onderhoud van zonnepanelen of een airco-unit.

gevaco-dakbeveiliging-keuring-inspectie-2

Soorten valbeveiliging voor platte daken

Er zijn meerdere soorten valbeveiliging mogelijk voor een plat dak. Zo kunt u kiezen voor een permanente of een tijdelijke valbeveiliging dak. Denk bij tijdelijke valbescherming maar aan hekwerken die u na de werkzaamheden kunt weghalen of inklappen. Onder permanente valbeveiliging vallen vaste ankerpunten, railsystemen, kabelsystemen en uiteraard permanent hekwerk. Deze systemen zijn altijd beschikbaar en hebben een groot gebruiksgemak.

De verschillende soorten dak valbeveiliging hebben ieder hun voor- en nadelen. Zo is hekwerk zeer effectief en is het eenvoudig te installeren, maar heeft het ook een visuele impact. Ankerpunten zijn aanpasbaar aan de specifieke omstandigheden en de kosten zijn lager. Alleen de installatie kan wel een stuk complexer zijn. Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden mee te nemen bij het kiezen van de juiste vorm van valbescherming.

gevaco-dakbeveiliging_0010_Kee Track

Offerte aanvragen

Gevaco BV is onderdeel van de Kee Safety Group. De Kee Safety Group produceert, levert en installeert veiligheidssystemen voor werken op hoogte. Vanuit vestigingen verdeeld over de wereld.

Alexander Michiels
Alexander Michiels Valbeveiliging specialist

Soorten valbeveiliging voor schuine daken

Schuine daken zijn moeilijker te begaan dan platte daken. Op een schuin dak heeft u valbescherming nodig tegen het vallen van het schuine dak en tegen het vallen over de dakrand. Er zijn een aantal mogelijke oplossingen:

  • Rail- en kabelsystemen
  • Railsystemen die in de nok zijn geïntegreerd
  • Permanente of mobiele ankerpunten
  • Tijdelijke platformen met hekwerken voor een toegang tot een schuin dak

Bij het werken op een schuin dak is het risico op valgevaar niet beperkt tot de dakrand, maar gaat het om het hele dak. Daarom zijn er specifieke vormen van dak valbeveiliging nodig die aangepast zijn aan deze situatie. Ook hier geldt weer dat de verschillende oplossingen voor schuin dak valbeveiliging voor- en nadelen hebben. Denk aan kabelsystemen die onzichtbaar zijn, maar die wel duurder kunnen zijn in het onderhoud.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om veilig aan de slag te kunnen op een schuin dak. Voor de mogelijkheden kunnen de experts van Gevaco u zeker op weg helpen!

gevaco-dakbeveiliging_0011_Main image Werkplatforms

Individuele valbeveiliging dak

Individuele dak valbeveiliging is beveiliging die gericht is op het beschermen van één persoon tegen valgevaar. Gordels, mobiele of permanente ankerpunten, helmen en vallijnen zijn enkele voorbeelden van individuele valbescherming. Ook een veiligheidsharnas valt hieronder. Een dergelijke harnas wordt vastgemaakt aan een ankerpunt wat NEN 795 gekeurd is of aan het dak. Het valharnas vangt de klap zoveel mogelijk op bij een val.

Waar individuele valbeveiliging gericht is op de veiligheid van één persoon, bestaat er ook bescherming voor meerdere personen. Meer over deze efficiënte manier van valbescherming vind je hieronder.

gevaco-valbeveiliging-home-banner

Collectieve valbeveiliging dak

Collectieve valbeveiliging bij dakwerken is een oplossing die het risico, oftewel het valgevaar, voor iedereen die op de locatie werkt in één klap wegneemt. Dit is de meest efficiënte manier en zorgt er ook nog eens voor dat er goed gehandeld wordt conform de wetgeving. De meest gebruikte dakrandbeveiligingen zijn een borstwering en een hekwerk, al dan niet permanent.

Ook hier geldt wederom dat de hulp inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf heel veel zorgen uit handen kan nemen. Gevaco biedt de juiste ondersteuning om het op de meest veilige en efficiënte manier te laten verlopen.

gevaco-dakbeveiliging_0018_Kee Guard ladder Kit

Benieuwd welke vormen van valbeveiliging geschikt zijn voor uw situatie? Wij maken graag een offerte op maat voor u, nadat we alle mogelijke gevaren in kaart hebben gebracht aan de hand van bouwtekeningen of een locatiebezoek.

Gevaco BV is onderdeel van de Kee Safety Group. De Kee Safety Group produceert, levert en installeert veiligheidssystemen voor werken op hoogte. Vanuit vestigingen verdeeld over de wereld.

Alexander Michiels
Alexander Michiels Valbeveiliging specialist

Permanente of tijdelijke valbeveiliging

Het belangrijkste verschil tussen permanente en tijdelijke valbeveiliging is de duur ervan. Permanente valbeveiliging is zo gemaakt om gedurende lange perioden te worden gebruikt, terwijl tijdelijke valbeveiliging voor een kortere tijd wordt geïnstalleerd en kan worden verplaatst en aangepast aan de behoeften van de werknemer. Het is belangrijk om de juiste valbeveiliging te selecteren naar aanleiding van de specifieke situatie en behoeften van de werknemers.

Als u voor valbeveiliging kiest, kunt u bijvoorbeeld voor een hekwerk gaan. Hierbij kunt u kiezen tussen een tijdelijke en een permanente dakrand valbeveiliging. Een tijdelijke valbeveiliging wordt vrij opgelegd en kan op elk gewenst moment verwijderd worden. Een permanente valbeveiliging wordt meestal gemonteerd bovenop of aan de binnenzijde van de bestaande dakrand. Ook onze vrij opgelegde hekwerken zullen permanent gemonteerd worden zodat de veiligheid gewaarborgd wordt. Deze valbescherming is altijd aanwezig, zodat iedereen die op het dak moet werken beschermd is tegen valgevaar. Ook als die personen geen gebruikerskennis hebben van de valbescherming kunnen zij zonder zorgen op het dak werken.

Een permanente valbeveiliging is voornamelijk geschikt voor gebouwen waar de borstwering niet in regel is met de landelijk gestelde eis van het Bouwbesluit. Door gebruik te maken van een hekwerk kan u de borstwering verhogen. Door bijvoorbeeld een permanent hekwerk te plaatsen kunt u de veiligheid van uw werknemers verbeteren. Hierdoor zullen uw werknemers met een gerust hart aan het werk kunnen.

Vaak wordt een zogenaamd tijdelijk vrij opgelegd hekwerk permanent op een dak geplaatst. Het dergelijk hekwerk, dat bestaat uit een staander/ligger combinatie, een hand- en knieregel en een contragewicht, kan geplaatst worden zonder verdere bevestiging. Om te weten te komen welke optie voor u het meest geschikt is, kunt u het beste contact opnemen met de specialisten van Gevaco.

gevaco-dakbeveiliging_0014_Kee Line

Valbeveiliging daken – wetten en verplichtingen

Volgens de wetgeving is veilig werken verplicht. Opdrachtgevers en werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen die op hoogte werken. Daarnaast is een gebouweigenaar aansprakelijk bij incidenten als er geen veilige werkomgeving voorzien is. Zo luidt artikel 3.16 van het Arbeidsomstandighedenbesluit: “Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen.” Zo moet er een borstwering van minstens 1 meter hoog aanwezig zijn. Indien deze er niet is, moet er dakrandvalbeveiliging worden toegepast.

Zodra u werkzaamheden uitvoert op een hoogte vanaf 2,5 meter is valbeveiliging verplicht. Ook bij risicoverhogende omstandigheden als u werkzaamheden uitvoert op een lagere hoogte, dient er valbeveiliging te worden voorzien. Dit zijn werken boven machines, wegen of water, of bij sparingen in vloeren, of werken met risicovolle gereedschappen als machines en messen.

Op platte daken is het toegestaan om in de veilige zone te werken, zonder dat er valbeveiliging wordt toegepast. De afstand tussen de werklocatie en de dakrand, lichtkoepel of lichtstraat moet hierbij minstens 4 meter zijn en er dient een duidelijke markering te worden aangebracht.

gevaco-valbeveiliging_0002_Gevaco ontzorgt op hoogte_1

Valbeveiliging? Ontdek Gevaco’s veilige oplossingen

Gevaco is een toonaangevende leverancier van valbeveiliging voor alle soorten daken. Met meer dan 25 jaar ervaring in de branche is Gevaco een toonaangevende leverancier van de veiligste valbeveiligingsproducten voor op het dak.

Ons team van experts staat klaar om u te adviseren bij het kiezen van de juiste oplossing voor uw specifieke situatie. Vraag nu uw offerte aan voor valbescherming dak en ontvang een val beveiligingsplan op maat.

gevaco-dakbeveiliging-keuring-inspectie-3

Offerte aanvragen

Gevaco BV is onderdeel van de Kee Safety Group. De Kee Safety Group produceert, levert en installeert veiligheidssystemen voor werken op hoogte. Vanuit vestigingen verdeeld over de wereld.

Alexander Michiels
Alexander Michiels Valbeveiliging specialist

Veelgestelde vragen over valbeveiliging

  • Wat kost persoonlijke valbeveiliging?

    Bij de aanschaf is de investering in persoonlijke valbeveiliging in de meeste gevallen een stuk lager dan collectieve valbeveiliging. In enkele gevallen kan de prijs zelfs 3 tot 4 keer lager liggen dan collectieve valbeveiliging. Op de lange termijn kan het wel voorkomen dat persoonlijke valbeveiliging een grotere investering blijkt te zijn. Dit komt doordat persoonlijke valbeveiliging sneller vervangen moet worden en omdat het jaarlijks geïnspecteerd moet worden.

  • Wat kost collectieve valbeveiliging?

    Bij de aanschaf is de investering in collectieve valbeveiliging in de meeste gevallen een stuk hoger dan persoonlijke valbeveiliging. Als je op de lange termijn kijkt dan kan het zijn dat de totale investering incl. onderhoud voor collectieve valbeveiliging lager ligt dan persoonlijke valbeveiliging. Dit heeft te maken met de jaarlijkse inspectie op persoonlijke valbeveiliging en de slijtage / verjaring van persoonlijke valbeveiliging.

  • Aan welke normeringen moet ik als bedrijf aan voldoen?

    Je dient je als onderneming aan alle Europese normeringen te voldoen. Deze zijn geregistreerd als NEN normeringen (www.nen.nl). Om te weten waar uw bedrijf aan voldoet en waar nog niet kunt u een RI&E (Risico – inventarisatie en evaluatie) op laten maken. Deze RI&E is verplicht en uit dit onderzoek komen alle risico’s naar voren.

  • Voldoe ik als ik alleen gebruik maak van persoonlijke valbeveiliging?

    Als we kijken naar “Arbobesluit artikel 3.16. voorkomen van valgevaar” dan staat hier duidelijk in omschreven dat u altijd eerst moet zoeken naar collectieve bescherming. Als collectieve bescherming niet of slechts ten dele kan worden aangebracht of indien het aanbrengen of wegnemen daarvan grotere gevaren meebrengt dan mag er gekeken worden naar andere oplossingen waaronder ook persoonlijke valbeveiliging.

gevaco-klant-heineken
gevaco-klant-mars
gevaco-klant-Enercon
gevaco-klant-campina
gevaco-klant-vrumona
gevaco-klant-Stam_De-Koning-Bouw