De 5 vragen die u moet stellen bij een veiligheidspoort

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Veiligheidspoorten bieden een veilige, betrouwbare oplossing in de bescherming van openingen. Er is echter een breed assortiment aan soorten en stijlen op de markt, dus voor u een systeem koopt, beantwoord dan deze 5 vragen zodat u zeker weet dat u de juiste poort hebt voor uw behoeften.

1. WAAROM PLAATST U EEN VEILIGHEIDSHEK?

Begin bij het begin, met de kernvraag “Waarom”?

Waarom plaatst u een hek? Wie gebruikt het? Plaatst u een hek om een specifiek probleem op te lossen? Is er bijvoorbeeld een lacune waarvoor bescherming nodig is? Hebt u een veiligheidsketting die niet dichtgemaakt wordt door gebruikers? Zijn er veiligheidsvoorschriften die een poort voorschrijven?

De antwoorden op deze vragen kunnen eenvoudig of gecompliceerd zijn, maar hoe dan ook, ze helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Een van de redenen voor een poort kan toegangscontrole zijn, om mensen te waarschuwen voor aankomend gevaar of als valbeveiliging. Verschillende toepassingen vragen om verschillende poorten. Een poort die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor valbescherming moet een specifieke hoogte hebben, voldoen aan de noodzakelijke richtlijnen en net zo sterk zijn als relingen. Andere toepassingen vragen om een klaphek dat in een specifieke richting opent. Bij de meeste toepassingen zal het hek zelfsluitend moeten zijn, zodat het automatisch dichtgaat als de gebruiker is gepasseerd.

2. WAAR MOET DE POORT WORDEN GEÏNSTALLEERD?

De locatie van de poort speelt een belangrijke rol bij de keuze van het materiaal. Een poort voor binnen moet bijvoorbeeld worden gemaakt van staal dat een lange levensduur heeft, zolang het tenminste niet in een vochtige of corrosieve omgeving is geplaatst. Aluminium, verzinkt staal of roestvrij staal zijn beter geschikt voor poorten buiten, omdat deze corrosiebestendig zijn. Stalen opties zijn de sterkere oplossingen, wanneer echter een lichtere poort gevraagd is, is aluminium de beste keuze. Verzinkt is waarschijnlijk de meest gunstige optie met dezelfde corrosiebestendigheid.

3. HOE BREED IS DE OPENING?

Er zijn poorten in verschillende types en afmetingen beschikbaar. Wanneer u op zoek bent naar een veiligheidsoplossing voor één persoon voor toegang tot een ladder, is een poort van circa 1 meter breed voldoende. Wanneer u echter wilt dat er twee personen door de poort kunnen, hebt u natuurlijk een bredere poort of een dubbele veiligheidspoort nodig. Maar dat is nog lang niet alles, er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat als u een poort nodig hebt die mensen moet beschermen die werken met goederen op een tussenverdieping? In dat geval is een mezzanine- of palletpoort de ideale oplossing.

4. IS DE POORT GETEST?

U moet erop kunnen vertrouwen dat de poort na verloop van tijd ook nog goed werkt, controleer dus altijd of de poort uitvoerig is getest door de producent, zodat de prestatie en duurzaamheid zijn gegarandeerd. Veren, scharnieren en stoppers kunnen allemaal punten zijn die problemen veroorzaken als de poort niet goed is getest. Levensduurtesten bepalen bijvoorbeeld hoe vaak een poort open en dicht kan voor het sluitmechanisme minder goed werkt; een zoutsproeitest evalueert de corrosiebestendigheid van de coating. Voor u een poort koopt, vraag dan altijd naar de testcertificaten zodat u zeker weet dat de poort voldoende is getest.

5. VOLDOET DE POORT AAN DE INDUSTRIESTANDAARD?

Tenslotte zorgen wij er altijd voor dat de poort voldoet aan de industriestandaards. Zelfsluitende veiligheidspoorten moeten een CE-markering hebben en voldoen aan de norm NEN EN 14122-3/4.

Zoals u ziet moet u met heel veel zaken rekening houden als u een veiligheidspoort uitzoekt. Het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt, zodat u kunt instaan voor de veiligheid van de mensen die de poort gaan gebruiken. Ons team van deskundigen voorziet u graag van advies en helpt u bij het vinden van de juiste oplossing voor uw specifieke eisen.