Veilig werken op het dak: Het risico van lichtkoepels
Dakwerkzaamheden brengen niet alleen risico’s met zich mee aan de randen van het dak. Midden op een dak kan eveneens gevaar voor vallen ontstaan. Dit gevaar wordt voornamelijk veroorzaakt door zogeheten ‘dakgaten’, zoals dakluiken, lichtkoepels en lichtstraten. In dit artikel gaan we in op de risico’s en hoe deze kunnen worden verminderd, met een speciale focus op de preventie van valgevaar bij lichtkoepels op platte daken.
Lichtkoepels en valgevaar
Het valrisico bij lichtkoepels wordt vaak onderschat in vergelijking met de risico’s aan de rand van het dak. Voor een veilige werkomgeving op het dak is het cruciaal om alle risico’s uit te sluiten, ook bij dakluiken, lichtkoepels en lichtstraten.
Lichtkoepels worden vaak ten onrechte als veilig beschouwd. Ongeacht of ze van glas of kunststof zijn gemaakt, het is lastig om de draagkracht ervan in te schatten. Daarom is het altijd belangrijk om permanente valbeveiliging te plaatsen.
Een val door een lichtkoepel kan ernstige gevolgen hebben, omdat deze meestal op hoge delen van een dak zijn geplaatst en vaak boven hoge ruimtes, zoals bedrijfshallen. Een val erdoorheen betekent meestal een val van vele meters hoogte.
Valbeveiliging voor lichtkoepels
Het is nooit veilig om zonder voldoende bescherming dicht bij een lichtkoepel, dakluik of lichtstraat te werken. Daarom is het van essentieel belang om valbeveiliging voor lichtkoepels te gebruiken. Een eenvoudige en praktische oplossing is het plaatsen van een hekwerk rond de koepel of lichtstraat.
Dankzij de modulaire constructie van pijpen en verbindingen kan het systeem precies op maat worden samengesteld en is het eveneens geschikt voor diverse typen lichtkoepels, waaronder piramidevormige of bolvormige lichtkoepels en lichtstraten.
Door een buizenframe zoals KeeDome rondom de dakgaten te plaatsen, worden de valrisico’s geëlimineerd en wordt een veilige werkomgeving gecreëerd rond lichtkoepels en lichtstraten.
Voordelen van de KeeDome
Lichtkoepels hebben het nadeel dat ze periodiek schoongemaakt of onderhouden moeten worden. Deze onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden brengen altijd valrisico’s met zich mee.
Het plaatsen van een hekwerk rond lichtkoepels en lichtstraten is een goede manier om de risico’s tijdens schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden te verminderen. Omdat het buizenframe direct rond de koepel of lichtstraat is geplaatst, kunnen de daklichten en lichtstraten veilig worden bereikt en gereinigd worden van achter het hekwerk, waardoor het valrisico wordt uitgesloten.
Vrij opgelegd doodgewichtanker
Als een KeeDome systeem geen optie is als dak valbeveiliging, kan ook gekozen worden voor een vrijstaand doodgewichtanker, waarbij de werknemer aangelijnd is en een valharnas draagt. Op deze manier kan de werknemer de lichtkoepel of lichtstraat bereiken en is tegelijkertijd beveiligd tegen vallen. Een andere optie is het gebruik van een horizontaal levenslijn systeem, waarbij het harnas van de gebruiker met een vanglijn is verbonden aan een meeloper die over het horizontale lijnsysteem beweegt.
Dit soort systeem is vooral nuttig als een werknemer meerdere lichtkoepels of een lange lichtstraat moet onderhouden of schoonmaken. Een horizontaal levenslijnsysteem moet strategisch worden geplaatst om werknemers hun werkruimte veilig en optimaal te laten gebruiken.
Wat is de beste veiligheidsoplossing bij lichtkoepels?
De daken van veel bedrijfspanden hebben vaak een aantal verborgen valgevaren die niet direct opvallen. Bij lichtkoepels en lichtstraten zijn er verschillende collectieve valbeveiliging oplossingen om deze risico’s aan te pakken:
- een vrijstaand doodgewichtanker
- een horizontaal levenslijnsysteem
- KeeDome lichtkoepelbeveiliging
In de meeste gevallen is het aan te raden om op zoek te gaan naar een oplossing die de meeste bewegingsvrijheid biedt en tegelijkertijd de risico’s minimaliseert. Dit betekent dat naast dakrandbeveiliging ook de dakgaten beveiligd moeten worden. Afhankelijk van hoe vaak het dak wordt betreden, is het logisch dat hoe vaker er iemand op het dak moet werken, hoe zinvoller het is om KeeDome te overwegen, aangezien dit op de lange termijn financieel aantrekkelijker is.
Als het noodzakelijk is om toegang tot de lichtkoepels te hebben, is een horizontaal veiligheidslijnsysteem een betere keuze. Het vereist echter dat medewerkers trainingen volgen om correct met het systeem te kunnen werken en het systeem moet periodiek worden gecontroleerd.
Laatste artikelen
- De toekomst van valbeveiliging: wat kunnen we verwachten?
- Valbeveiliging: vallijnen vs. dakrandbeveiliging
- Valongelukken bij lichtkoepels voorkomen: Keedome beveiliging voor lichtkoepels
- Aanlijnbeveiliging – wat is het en wanneer kunt u het gebruiken?
- Zo integreert u uw valbeveiliging perfect in uw bedrijfsprocessen