Valbeveiliging vanaf welke hoogte
Valbeveiliging is essentieel wanneer het gaat om werken op hoogte. Het voorkomt het risico om te vallen en zorgt zo voor extra veiligheid. Dat er valbeveiliging op een dak waarop gewerkt wordt geplaatst dient te worden is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar vanaf welke hoogte is valbeveiliging nou verplicht? In dit artikel zullen we de hoogte waarop valbeveiliging noodzakelijk is bespreken, uitleggen wat voor valbeveiliging er is en toelichten wat u nog meer kunt doen om meer veiligheid te creëren op hoogte.
Vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht?
Om te begrijpen vanaf welke hoogte valbeveiliging verplicht is, is het belangrijk om wat van de wet- en regelgeving af te weten. In Nederland is er een wet en regelgeving die de verantwoordelijkheden van de werkgevers en werknemers met betrekking tot valbeveiliging regelt (arboportaal.nl). Volgens deze regelgeving is valbeveiliging verplicht wanneer er meer dan 2,5 meter hoogteverschil is tussen de werkplek en de ondergrond. Daarnaast is het ook verplicht wanneer er een risico is dat de werknemer van de werkplek kan vallen, ongeacht de hoogte. Wanneer u valbeveiliging goed wil regelen, dient u hier dus altijd rekening mee te houden.
Wat voor soort valbeveiliging heeft u nodig?
Er zijn verschillende soorten valbeveiligingssystemen en -middelen beschikbaar. Welke soort valbeveiliging u nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar de hoogte vanaf waar valbeveiliging nodig is, de aard van het werk en de specifieke risico’s. Over het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden tussen collectieve valbeveiliging en persoonlijke valbeveiliging.
Collectieve valbeveiliging
Collectieve valbeveiliging is valbeveiliging voor meerdere mensen tegelijk. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om leuningen, hekken en vangnetten. Deze dienen voor algemene bescherming en iedereen kan hier gebruik van maken.
Persoonlijke valbeveiliging
Persoonlijke valbeveiliging is valbeveiliging voor een individu. Dit zijn bijvoorbeeld harnassen of valstopapparaten die werknemers beschermen tegen vallen. Ze bieden meer vrijheid, maar zorgen toch voor extra veiligheid.
Richtlijnen en voorschriften
Er zijn verschillende richtlijnen en voorschriften met betrekking tot valbeveiliging. Deze zijn speciaal bedacht om de veiligheid van werknemers op hoogte te garanderen. Een aantal richtlijnen, buiten vanaf welke hoogte valbeveiliging verplicht is, luiden als volgt:
- Onderhoud van valbeveiliging apparatuur dient volgens de voorschriften van de fabrikant uitgevoerd te worden
- Werknemers dienen trainingen te krijgen over het juiste gebruikt van de valbeveiliging
- Zorg voor een gedetailleerd reddingsplan indien het mis gaat.
Naleving van dergelijke richtlijnen is cruciaal voor de veiligheid. Zo kunt u uw werknemers een zo veilig mogelijke werkplek bieden.
Tips voor extra veiligheid
Buiten het gebruik van valbeveiligingssystemen zijn er nog andere dingen die u kunt doen voor een extra beetje veiligheid op de werkvloer. Hieronder volgen een aantal tips.
- Houd rekening met de draagcapaciteit van het oppervlak waarop gewerkt wordt
- Vermijd het gebruik van trappen en ladders op hoogte
- Maak gebruik van veiligheidspoorten
- Zorg voor een opgeruimde en goed verlichte werkplek
- Volg regelmatig trainingen over veilig werken op hoogte
Veilig aan het werk met Gevaco
Bij Gevaco begrijpen we het belang van valbeveiliging en weten we precies vanaf welke hoogte valbeveiliging noodzakelijk is. Wij zijn dan ook expert op dit gebied en kunnen jou het beste adviseren in wat voor valbeveiliging het beste bij jou past. Onze hoogwaardige producten voldoen exact aan de geldende normen en voorschriften, wat maakt dat Gevaco de beste keuze is voor jouw valbeveiliging.
Neem vandaag nog contact op met Gevaco en zorg ervoor dat de veiligheid met betrekking tot hoogte binnen jouw bedrijf ook top geregeld is!