Veilig werken op kwetsbare daken

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Het vallen door kwetsbare daken is een van de grootste oorzaken van ernstig letsel. Werken op hoogte is risicovol, maar werken op hoogte op kwetsbare oppervlakken is nog gevaarlijker en hiervoor moeten dan ook zeer goede voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Met de juiste uitrusting, goede training, informatie en supervisie kan het risico worden verminderd en ongelukken worden voorkomen.

WAT ZIJN KWETSBARE DAKEN?

Er zijn meerdere redenen waarom toegang tot een dak noodzakelijk is, bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak en algemene reparaties. Maar ook inspectie van installaties en apparatuur die zich op het dak bevinden. Niet alle daken zijn kwetsbaar, kwetsbare structuren worden vaak gevonden in fabrieken en magazijnen. Hier zie je vaak:
– lichtstraten en lichtkoepels
– gecorrodeerde metalen dakbedekking
– niet-verstevigde vezelcementplaten
– leistenen en dakpannen
– glas en draadglas

GOEDE WERKWIJZE OP KWETSBARE OPPERVLAKKEN

Als u op hoogte werkt, stel dan altijd de vraag of het werk echt op hoogte moet worden uitgevoerd. Als het antwoord “ja” is, dan is de volgende stap zoeken naar een methode waarmee u het werk kunt uitvoeren zonder op het kwetsbare dak te staan, bijvoorbeeld mobiele hoogwerkers.

Als u toch op het dak moet staan om het werk uit te voeren, maak dan altijd een risicoanalyse om te bepalen hoe de werkplek veilig kan worden betreden. Deze risicoanalyse helpt u ook bij aanwenden van de juiste veiligheidsmaatregelen die de afstand en consequenties van een val verminderen, mocht het zover komen.

Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de dakrand te beschermen met een hekwerk, gebruik te maken van stijlen of platforms met dakrandbescherming of door kwetsbare lichtstraten en lichtkoepels te beschermen met een afdekking, waardoor toegang tot het oppervlak wordt voorkomen.

EEN VEILIG WERKPLATFORM VOOR KWETSBARE DAKEN

Een van de beste opties voor toegang en een veilig werkplatform zijn werkbordessen van gaas die van de dakrand tot de nok lopen. Het voordeel van deze systemen is dat het gewicht verspreid wordt over de draagstijlen, waardoor de werkers zonder problemen over de gehele lengte van het systeem kunnen bewegen.

Voor onderhoud aan goten en draingoten op kwetsbare daken, bieden lichtgewicht mobiele looprekken veilige toegang voor maximaal twee personen.

Wanneer lichtstraten aanwezig zijn, kunnen die snel en eenvoudig worden beschermd met een afdekking die voorkomt dat personen door het kwetsbare materiaal vallen.

HANDEL VERANTWOORDELIJK

Het vallen door kwetsbare oppervlakken is een belangrijk punt van zorg. Bedrijven zijn wettelijk verplicht alles in hun macht te doen om ongelukken te voorkomen. Met het productenaanbod dat vandaag de dag op de markt is, vooral voor werken op kwetsbare materialen, is er absoluut geen reden meer dat mensen vallen tijdens het werken op hoogte op kwetsbare materialen.

Wat zeggen anderen over Gevaco?

Helaas konden de installaties in onze fabriek niet veilig worden onderhouden vanwege alle gevaren. Er was bijvoorbeeld niet alleen gevaar voor vallen van de dakrand, maar ook door alle dakramen die op het dak zitten. Dankzij de installatie van Kee Guard & Kee Dome kunnen we nu overal veilig werken

Vrumona -

We liepen tegen het probleem aan dat er geen looproute op onze daken waren, waardoor wij hier niet veilig konden werken. Gevaco heeft toen een Kee Walk systeem geïnstalleerd, waardoor wij nu weer veilig over de daken kunnen lopen. Hierdoor kunnen wij onze zonnepanelen goed onderhouden! Omdat de levering op maat werd gemaakt voordat alles op het dak kwam, was de installatie snel en eenvoudig. Top service!

Patina -
review bg