Hoe werkt u veilig op een zolder?

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Werken op zolders kan gevaarlijk zijn vanwege verschillende risico’s. Blootliggende bedrading, luchtdeeltjes van isolatiemateriaal, extreme temperaturen, verspreide dierlijke uitwerpselen en scherpe voorwerpen zoals spijkers zijn maar een paar voorbeelden van de gevaren waarmee u te maken kunt krijgen. In deze blog lichten we de veiligheidsrisico’s van werken op zolder uit en laten we zien hoe u het veilig kan houden. 

Het valgevaar van werken op zolders

Werken op zolders is niet alleen gevaarlijk wegens schadelijke stoffen of scherpe voorwerpen. Het grootste gevaar is misschien wel het valgevaar. Dit begint al bij het verlies van evenwicht. Dit kan leiden tot pijnlijke valpartijen. Daarbij bestaat ook nog het risico om door de grond te zakken. Dit risico bestaat vooral bij oude en ongevloerde zolders. Een dergelijk ongeval kan niet alleen lichamelijk letsel veroorzaken, maar ook materiële schade met daarbij horende reparatiekosten.  Beide soorten ongevallen wilt u natuurlijk graag voorkomen. 

Veiligheidsmaatregelen voor zolders in bedrijven

Ook binnen bedrijven is het valgevaar op zolder aanwezig. Het is dan ook belangrijk dat een bedrijf hier goede maatregelen tegen neemt. Veel bedrijven vertrouwen op het aanleren van voorzichtigheid en bewustzijn bij hun werknemers. Nieuwelingen krijgen instructies van ervaren collega’s over waar op te letten en hoe veilig te bewegen. Dit helpt, maar is niet voldoende om val- en doorstapincidenten volledig te voorkomen. U kunt dan ook beter aan andere oplossingen denken om het veilig te houden. 

Traditionele oplossingen voor veilig werken op zolders

Een gangbare oplossing is het gebruik van OSB- of multiplexplaten om een stabiel werkplatform op de balken te creëren of randbeveiliging te gebruiken. Deze methode heeft helaas ook nadelen. De grootte van de platen is beperkt door de grootte van het zolderluik. Daarnaast nemen de gebruikte platen veel ruimte in beslag en kan het snijden van nieuwe platen voor elke taak tijdrovend en inefficiënt zijn.

Innovatieve oplossingen: Het CoverSafe Spark Platform

Een efficiëntere en gebruiksvriendelijkere optie is het gebruik van een uitschuifbaar, lichtgewicht platform, zoals de CoverSafe Spark. Het is volledig aanpasbaar en gemakkelijk te installeren. Vanwege het opvouwbare ontwerp kan het gemakkelijk door het kleinste zolderluik worden gevoerd en vervolgens in de zolderruimte worden uitgeschoven. Hiermee creëer je een veilige werkplek voor uw werknemers. 

Voordelen van het gebruik van de CoverSafe Spark

Door meerdere CoverSafe-matten te gebruiken, kan een veilige loopbrug of een groter werkgebied worden gecreëerd. De matten elimineren de noodzaak van het snijden van multiplex, wat werknemers tijd en energie bespaart en het werk efficiënter maakt. Dit brengt dus een hoop voordelen met zich mee!

Overwegingen bij het kiezen van een veiligheidsaanpak voor zolders

Bij het kiezen van een veiligheidsaanpak voor zolders, moet u rekening houden met de kosten. Hoewel het niets doen nu geen geld kost, kan het leiden tot dure incidenten in de toekomst. Weeg de langetermijnkosten van verschillende opties zoals multiplex en uitzetbare matten dan ook op tegen de aanschafkosten. U zult zien dat u er op de lange termijn alleen maar voordeel uithaalt. 

Met de juiste valbeveiliging kunt u dus altijd veilig blijven werken, ook op zolders. Meer weten of hulp nodig? Neem contact met ons op!

Wat zeggen anderen over Gevaco?

Helaas konden de installaties in onze fabriek niet veilig worden onderhouden vanwege alle gevaren. Er was bijvoorbeeld niet alleen gevaar voor vallen van de dakrand, maar ook door alle dakramen die op het dak zitten. Dankzij de installatie van Kee Guard & Kee Dome kunnen we nu overal veilig werken

Vrumona -

We liepen tegen het probleem aan dat er geen looproute op onze daken waren, waardoor wij hier niet veilig konden werken. Gevaco heeft toen een Kee Walk systeem geïnstalleerd, waardoor wij nu weer veilig over de daken kunnen lopen. Hierdoor kunnen wij onze zonnepanelen goed onderhouden! Omdat de levering op maat werd gemaakt voordat alles op het dak kwam, was de installatie snel en eenvoudig. Top service!

Patina -
review bg