Valbeveiliging: vallijnen vs. dakrandbeveiliging
Bij het werken op hoogte zijn er wettelijke verplichtingen om gevaren van vallen te minimaliseren. Er bestaan verschillende oplossingen om dit voor elkaar te krijgen. De keuze voor het meest geschikte systeem hangt af van verschillende factoren. Deze worden hieronder in detail uitgelegd.
Voordat we naar verschillen tegen elkaar gaan afwegen, zullen we eerst de belangrijkste eigenschappen van beide opties benoemen.
Wat houdt een vallijn voor valbeveiliging in?
Een vallijn, ook wel een vanglijn, is een (elastisch) touw dat verbonden is aan een ankerpunt op het dak en aan een harnas dat de werker draagt, om te zorgen voor valstop in geval van een ongeluk. Een vallijn biedt de werknemer twee mogelijkheden:
- Het kan de bewegingsruimte van de gebruiker beperken tot de dakrand, waardoor vallen over de rand onmogelijk is.
- Het kan de gebruiker de vrijheid geven zich te bewegen, maar zorgt ervoor dat een val gebroken wordt bij een ongeval.
Dubbele vallijnen
Als een vallijn wordt gebruikt, kan er gekozen worden voor een systeem met twee lijnen. Hierbij wordt één lijn horizontaal over het dak gespannen tussen twee of meer ankerpunten. De gebruiker kan zijn vallijn aan deze lijn bevestigen, waardoor hij zich vrij over het dak kan bewegen zonder risico’s.
Voordelen van een vallijn:
– Snelle en eenvoudige installatie
– Kostenbesparend op korte termijn
Nadelen van vallijnen:
– Jaarlijks onderhoud en keuring vereist (conform EN365)
– Op lange termijn kostbaarder
Wanneer kiest u voor een vallijn?
Het kiezen voor een vallijn is logisch als er incidenteel en voor korte duur op een dak gewerkt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het uitvoeren van dakreparaties of het periodiek onderhouden van airco-installaties. De gebruiker kan zich snel en eenvoudig vastmaken aan een mobiel en vrij geplaatst doodgewichtanker. Zodra de werkzaamheden zijn voltooid, kan de medewerker zichzelf snel en gemakkelijk losmaken.
De beperkte bewegingsruimte binnen het bereik van de vallijn kan echter een belemmering zijn. Dit is waar het overwegen van een ander valbeveiligingssysteem in beeld komt: permanente valbeveiliging zoals dakrandbeveiliging.
Dakrandbeveiliging als vorm van permanente valbeveiliging
Dakrandbeveiliging in de vorm van een reling is een alternatief voor vallijnen bij hoogtewerk. In principe is dakrandbeveiliging een investering voor de lange termijn. Hoewel deze optie initieel duurder is dan vallijnen, is het een duurzamere keuze.
Dakreling als dakrandbeveiliging
Een dakreling is een permanente valbeveiliging optie die langs de hele rand van het dak wordt geplaatst, hierdoor worden valrisico’s geminimaliseerd. Zo kunnen medewerkers en technici zich over het dak bewegen zonder de beperkingen van een vallijn.
Bij het beveiligen van de dakranden is het ook essentieel om andere valrisico’s zoals lichtkoepels en lichtstraten te identificeren. Gevaco biedt ook voor deze situaties permanente oplossingen zoals Keedome.
Wanneer kiezen voor dakrandbeveiliging?
De keuze voor dakrandbeveiliging kan gebaseerd zijn op de antwoorden op de volgende vragen:
- Hoe vaak moeten medewerkers of servicetechnici op het dak zijn?
- Hoeveel mensen gebruiken het dakoppervlak?
Als een dak of verhoogd werkoppervlak intensief wordt gebruikt door veel medewerkers, dan is het kopen van een dakreling een uitstekende investering op lange termijn. In tegenstelling tot vallijnen, is er voor een dakreling geen jaarlijks onderhoud en keuring nodig, waardoor dit op lange termijn de meest kosteneffectieve optie is.
De zeer duurzame onderdelen van KeeGuard, de dakrandbeveiliging die Gevaco aanbiedt, hebben een levensduur van decennia. Hierdoor bent u verzekerd van jarenlang onderhoudsvrije beveiliging voor uw medewerkers.
Vallijnen vs. dakrandbeveiliging
Wanneer kiezen we voor vallijnen en wanneer voor een dakreling? De belangrijkste overweging die u moet maken is de frequentie waarmee het dak wordt betreden. Dit bepaalt welke valbeveiliging uw dak nodig heeft.
Vallijnen lijken in eerste instantie de meest kosteneffectieve optie, maar ze vereisen onderhoud en regelmatige inspecties, waardoor ze op lange termijn kostbaar blijken te zijn. Ze zijn echter wel snel en eenvoudig te gebruiken voor ‘snelle’ kleine reparaties.
Permanente valbeveiliging is vooral een goede keuze als het dak regelmatig wordt betreden. Na de eenmalige installatie van de reling, zijn uw medewerkers jarenlang beschermd tegen valrisico’s. Meestal gaat de dakreling zelfs langer mee dan de dakbedekking.
Conclusie
Per saldo is dakrandbeveiliging zowel praktisch als financieel de beste optie. De aanvankelijk lage kosten en het eenvoudige gebruik van vallijnsystemen zijn verleidelijk, maar blijken op lange termijn ingewikkelder en duurder te zijn.
Vallijnen zijn vooral geschikt voor kortdurende, incidentele werkzaamheden. Voor een kleine dakreparatie of periodiek onderhoud is een vrijstaand doodgewichtanker in combinatie met een vallijn een goede keuze.
Het KeeGuard-systeem is een vrijstaand hekwerk dat medewerkers langdurig beschermt tegen valgevaar bij de dakranden. Bij de installatie hoeft het dak niet te worden doorboord, waardoor het risico op lekkages minimaal is.
Heeft u meer informatie nodig over vallijnen of dakrandbeveiligiing? Neem dan gerust contact met ons op.
Laatste artikelen
- De toekomst van valbeveiliging: wat kunnen we verwachten?
- Valbeveiliging: vallijnen vs. dakrandbeveiliging
- Valongelukken bij lichtkoepels voorkomen: Keedome beveiliging voor lichtkoepels
- Aanlijnbeveiliging – wat is het en wanneer kunt u het gebruiken?
- Zo integreert u uw valbeveiliging perfect in uw bedrijfsprocessen