werken op hoogte

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Veilig werken op hoogte is heel belangrijk, vooral als het gaat om beroepen zoals bouw, schilderwerk, schoonmaak en reparatie. Mensen die op hoogte werken worden geconfronteerd met gevaren zoals vermoeidheid en zelfs levensgevaarlijke situaties. Gelukkig kunnen risico’s worden verminderd door regelgeving, maatregelen en de juiste uitrusting. In deze blog maken we alles duidelijk over het veilig werken op hoogte en wat voor maatregelen u daarvoor moet nemen.

Regels werken op hoogte

De wet- en regelgeving rondom werken op hoogte is specifiek voor verschillende beroepen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemers over de juiste informatie en training beschikken om veilig op hoogte te kunnen werken. Werknemers moeten zich ook bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheden en het belang van het naleven van de regels. Als de regels niet worden nageleefd, kunnen er ernstige gevolgen ontstaan. 

Maatregelen voor het werken op hoogte

Het is belangrijk om standaard veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer u op hoogte werkt. Hiervoor is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te gebruiken, zoals veiligheidsharnassen, vangnetten, leuningen en andere vormen van valbeveiliging. Ook is het belangrijk dat alle werknemers over de juiste kennis en opleiding beschikken om op hoogte te kunnen werken. Een risicoanalyse uitvoeren helpt bij het identificeren van de eventuele gevaren en het nemen van passende maatregelen.

Tips als u op hoogte moet werken

Er zijn ook een aantal tips voor wanneer u op hoogte werkt. U moet u ervan bewust zijn dat het weer niet kan meespelen of dat u vermoeidheid kan ervaren. Daarnaast is het belangrijk om u te houden aan de juiste procedures bij het gebruik van PBM’s en regelmatig pauzes te nemen om te hydrateren. Bovendien moet u ook rekening houden met communicatie en teamwork wanneer u op hoogte werkt.

Valbeveiliging voor werken op hoogte

Valbeveiliging wordt meestal gebruikt voor het werken op een dak. Veiligheidsharnassen, vangnetten, leuningen en andere vormen van valbeveiliging zijn allemaal essentieel bij het werken op hoogte. Deze apparaten moeten van goede kwaliteit zijn, regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden, en worden gebruikt volgens de instructies. Werknemers moeten ook worden getraind in het juiste gebruik van de uitrusting en de mogelijke risico’s en gevaren begrijpen.

Veilig werken op hoogte? Gevaco helpt u graag!

Gevaco helpt u graag bij het werken op hoogte. Of u nu op zoek bent naar advies of naar een gecertificeerd systeem voor valbeveiliging, Gevaco kan u helpen. We bieden een breed scala aan diensten en producten die u kunnen helpen om werken op hoogte veilig te maken. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we u kunnen helpen bij het werken op hoogte.