Zo integreert u uw valbeveiliging perfect in uw bedrijfsprocessen

Leveren in 50 landen
Meer dan 25 jaar ervaring
25 jaar ongeluksvrij
1000+ personeel
Alles intern & extern gekeurd

Valbeveiliging is een cruciaal onderdeel van bedrijfsveiligheid dat bestaat uit maatregelen en apparatuur ontworpen om vallen van hoogte te voorkomen. Dit omvat harnassen, ankerpunten en andere veiligheidsapparatuur. Er zijn verschillende types valbeveiliging zoals collectieve valbeveiliging, die onder andere uit passieve systemen zoals hekwerken bestaat. 

Waarom is valbeveiliging noodzakelijk?

Valbeveiliging is niet slechts een optie; het is een noodzaak. Jaarlijks zijn er talloze incidenten die verband houden met vallen op de werkvloer. Deze ongevallen kunnen leiden tot ernstige verwondingen en zelfs tot sterfgevallen. Vanuit financieel oogpunt kunnen de kosten van een ongeval astronomisch zijn, inclusief boetes en rechtszaken. Juridisch gezien zijn er ook verplichtingen waaraan bedrijven moeten voldoen, waardoor het negeren van valbeveiliging verstrekkende gevolgen kan hebben.

Stappenplan valbeveiliging integereren in uw bedrijf

Maar hoe kunt u valbeveilging dan precies het beste integreren in uw bedrijfsprocessen? In onderstaand stappenplan leggen we het uit. 

Risicoanalyse

Een goed georganiseerd valbeveiliging programma begint met een grondige risicoanalyse. Dit vereist een systematische beoordeling van de werkomgeving om potentiële gevaren te identificeren. Een methode om dit te doen is het gebruik van checklists en inspectierondes, gericht op locaties waar de kans op vallen hoog is.

Beleidsvorming en regelgeving

Na de risicoanalyse is het tijd om een valbeveiligingsbeleid op te stellen. Zorg ervoor dat uw beleid in lijn is met lokale, nationale en zelfs internationale wetten en normen. Het is belangrijk om werknemers en andere stakeholders bij dit proces te betrekken. Voor specifieke informatie en aanbevelingen over bijvoorbeeld dakbeveiliging, kunnen aanvullende bronnen uiterst nuttig zijn.

Training en bewustwording

Training is een onmisbaar aspect van elk valbeveiliging programma. Zorg voor regelmatige trainingssessies van werknemers om het bewustzijn en begrip van de risico’s te vergroten. Periodieke hertraining zorgt ervoor dat de informatie up-to-date is, en vers in het geheugen blijft.

Keuze van de juiste apparatuur

De keuze van de juiste valbeveiliging apparatuur is een cruciale stap in het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer. Het is essentieel dat de apparatuur niet alleen past bij de specifieke aard van het werk, maar ook voldoet aan alle relevante veiligheidsstandaarden. Dit betekent dat u dient te kiezen voor gecertificeerde en geteste apparatuur. Het is ook van belang dat deze apparatuur regelmatig wordt geïnspecteerd en goed onderhouden om een optimale werking te garanderen. In sommige situaties, zoals bij toegangspunten, kunnen specifieke soorten apparatuur zoals veiligheidspoorten extra belangrijk zijn voor het verhogen van de algemene veiligheid.

Integratie in bedrijfsprocessen

Het uiteindelijke doel is om valbeveiliging naadloos te integreren in uw bedrijfsprocessen. Dit betekent niet alleen de aanschaf van apparatuur, maar ook het opstellen van procedures en protocollen die van toepassing zijn op verschillende fases van uw projecten. Het hebben van een duidelijk stappenplan zal u helpen om deze integratie zo naadloos mogelijk te maken.

Toezicht en inspectie

Wanneer de valbeveiliging geïntegreerd is, is nog het erg belangrijk om toezicht te houden en inspectie uit te voeren. Continu toezicht op de werkvloer is cruciaal om ervoor te zorgen dat de valbeveiliging elementen correct worden toegepast. Regelmatige inspecties, idealiter zowel aangekondigd als onaangekondigd, zijn noodzakelijk om naleving van het beleid te waarborgen. Wanneer overtredingen worden geconstateerd, moeten deze onmiddellijk worden gecorrigeerd.

Incidentrapportage en feedback loop

Een sterk valbeveiligingssysteem omvat ook een robuust incidentrapportage proces. Het snel en nauwkeurig rapporteren van incidenten en bijna-ongelukken helpt om toekomstige ongevallen te voorkomen. Dit systeem zou ook een feedbackmechanisme moeten hebben, waarbij werknemers en management open kunnen communiceren over verbeteringen en zorgen.

De valbeveiliging van Gevaco

Met het implementeren van valbeveiliging in uw bedrijfsprocessen moet u dus met verschillende dingen rekening houden. Gevaco kan u hierbij helpen. Als specialisten in het veld van valbeveiliging biedt Gevaco hoogwaardige apparatuur en deskundig advies. Drie voordelen van het kiezen voor Gevaco zijn: toegewijde service, geteste en gecertificeerde producten, en oplossingen op maat voor uw bedrijf. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Wat zeggen anderen over Gevaco?

Helaas konden de installaties in onze fabriek niet veilig worden onderhouden vanwege alle gevaren. Er was bijvoorbeeld niet alleen gevaar voor vallen van de dakrand, maar ook door alle dakramen die op het dak zitten. Dankzij de installatie van Kee Guard & Kee Dome kunnen we nu overal veilig werken

Vrumona -

We liepen tegen het probleem aan dat er geen looproute op onze daken waren, waardoor wij hier niet veilig konden werken. Gevaco heeft toen een Kee Walk systeem geïnstalleerd, waardoor wij nu weer veilig over de daken kunnen lopen. Hierdoor kunnen wij onze zonnepanelen goed onderhouden! Omdat de levering op maat werd gemaakt voordat alles op het dak kwam, was de installatie snel en eenvoudig. Top service!

Patina -
review bg